27 februari 2009

Man vill ju uttrycka sig engagerat, va?

Ja, jag vet inte riktigt vad jag skall säga . . .



Kanske man skulle ha en tävling där man gissar hur många "va" som döljer sig i klippet? Nä, förresten - det är väl bara att låta sig underhållas.

Du kan för övrigt läsa analysen av intervjun här.

Ha en riktigt fin helg, va?

Se där ja! / Go gôbbe

Tillägg
Kom just ihåg en sak! I den här bloggens allra första inlägg ställde jag de retoriska frågorna: "Är det detta vi kan förvänta oss av kommande generationer? Jag hoppas inte det . . . vilka skall leda landet då, typ?".

Svaret på den sista frågan står ju att finna i det här inlägget! Vad bra, då vet vi! Tänk så man kan sy ihop det utan att ha en aning om det!

Andra bloggares funderingar kring , , , ,

21 februari 2009

Jag blir så trött . . .

. . . på alla som bl.a. i sina bloggar spyr galla över Melodifestivalen men lik förbannat sätter sig och tittar på det som framkallar kräkningar och vad värre är, ändå bänkar sig veckan därpå för ännu ett besök i sitt livs Hades! Jag säger som jag sa´ i en kommentar till en bloggare för en stund sedan: "Kan det va´ så förbannat svårt? Ge f-n i att titta på det då!!"

VelvetNotera gärna att jag själv ännu inte levererat min egen åsikt om Melodifestivalen. Jag menar bara att det, som med allt annat här i livet, handlar om att göra sina egna intellektuella och känslomässiga val. Om något i livet är direkt motbjudande - varför utsätter man sig för det gång på gång?! Är det bara för att få möjlighet att vara lustig och lite politiskt och kulturellt korrekt när man sedan sågar sitt eget val och recenserar det hela med ord som "pinsamt", "talanglöst", "värdelöst" etc. Vilka är det som är mest pinsamma egentligen?!
Foto: Scanpix - Bild lånad från svt.se/melodifestivalen


Det hela liknar faktiskt det "vuxna" beteende många skandinaver har dagen efter en riktigt blöt fest. Högt och ljudligt gastar man "Åh herre jävlar vad dåligt jag mår!" ackompanjerat av ett så´nt där fräckt flin, som antyder att detta är ju egentligen gôrskoj. Å nästa freda´ blir det samma resa med efterföljande lörda´ - f-n va´go´ja é liksom. Nä, snarare go´i hôvvet och då menar jag inte kreativ som det Götebosska lexikonet förklarar uttrycket.

Det blir så mycket omoget snack kring den i grunden odramatiska företeelsen att inta/bruka/hinka/dricka alkohol. Drick å håll käft dagen efter! Det funkar på kontinenten; till och med mitt i veckan! Man behöver inte vänta till freda´/lörda´ för att dricka. Fast dé é ju klart - skall man dricka sig redlös och dessutom har ett arbete, då är det nog bäst att vänta till helgen.

Nä, drick, bli berusad eller aspackad, ha kul, fula ut dig, spy ner dig, skäm ut familjen och dig själv men tjôta inte så förbannat om det dagen efter - lämna det omogna tonårsstadiet! Å om man nu har den dåliga smaken att dricka så att det gör ont i hôvvet dagen efter, var lite vuxen å gnäll inte! Och framförallt, skryt inte med bravaden. På kontinenten skrattar man åt oss . . .

Salma likes CampariMelodifestivalen ja. Själv tycker jag att det funkar alldeles utmärkt att spendera ett par timmar tillsammans med familjen, tittandes på ett program, som inte kräver någon större intellektuell ansträngning från min sida. Harmlöst, bitvis underhållande och ett OK sätt att tömma hjärnan på allehanda vardagliga och kanske arbetsrelaterade tankar.

Jag tyckte Velvet och Sofia bjöd på schyssta bidrag och dessutom gillar jag Petra Mede med sina stundtals festliga infall. Så var det sagt. Dessutom gillar jag ren Campari med is och en citronskiva, Gin & Tonic (gärna flera) och Drambuie till kaffet.
Bild lånad från www.salmahayekonline.com


Se där ja! / Go gôbbe

Andra bloggares funderingar kring , , , , ,

Tillägg
Den 9 juni 2009 uppmanade "Mymlan" till bloggande kring alkohol. Man skulle skriva det man kom att tänka på när man hör ordet "alkohol". Å då hänvisade jag till sista delen i det här inlägget. Här är länken till "Mymlans" uppmaning.

19 februari 2009

"... kan jag säga" är ett riktigt modernt uttryck kan jag säga!

Är det bara jag som med viss skepsis funderar över detta förhållandevis nya uttryck, som används för att förstärka det man vill ha sagt?

På den gamla goda tiden sa' man exempelvis: "Det gjorde verkligen ont!"
Numer hör man ofta: "Det gjorde ont . . . kan jag säga!"

eller

"Det var väldigt besvärligt att få klart budgeten!"
Idag blir det: "Budgeten? Jo du, det var jobbigt . . . kan jag säga!"

eller

"Igår var jag ordentligt berusad!"
Numera säger man: "Igår var jag packad . . . kan jag säga!"

Just kring teman som alkohol, jag-kommer-inte-ihåg-nå't-men-kul-var-det-fester, berusning och allmänt stoj & glam, används denna förstärkare väldigt ofta. Det kanske beror på vår nordiska hållning till alkohol och dess konsumtion - lite tabu, lite fräckt, lite så där . . . du vet.

De tre prickarna får symbolisera det där menande ansiktsuttrycket, som tydligen skall åtfölja de tre orden. Man höjer på ögonbrynen, tittar den/de andra i ögonen och nickar lätt. Då förstår man som lyssnare att det här är allvar, på riktigt alltså.

Själv kan jag inte riktigt förlika mig med uttrycket. Det används i tid och otid och ofta som förstärkare till de mest triviala ting. Jag blir sååå trött . . . kan jag säga!

Någon annan? Skulle gärna ta en diskussion med en lingvist kring det här uttrycket. När började det användas? Var någonstans? Och varför? Det där sista kanske blir svårt att besvara men jag är riktigt nyfiken (nu höjer jag på ögonbrynen å nickar menande) kan jag säga! Han den där Fredrik Lindström; han måste väl ha en e-mailadress väl?

Se där ja! / En riktigt go gôbbe . . . kan jag säga!

Tillägg
30+ frågar om uttrycket är dialektalt/regionalt? Tror inte det. I dagens Let´s Dance hörde jag Elisabet Höglund yttra: "Jag har starka vrister kan jag säga!". David Hellenius följde upp med: "Dom söker jobb på TV4 kan jag säga!". Kan man ana en rikstäckande farsot?!

Andra bloggares funderingar kring , , , , ,

15 februari 2009

Förnedringsfällan

Tjenna! Har du taskig koll på din ekonomi, gillar du att förnedras inför hela svenska folket, hånas på gatan och dessutom kan tänka dig att få ett gäng kassar med mat från Lidl under ett helt år? Sa´ du ja? Säkert?! Kul, då skall du få vara med i ett TV-program där vi visar upp dig och din familj, er taskiga ekonomi och samtidigt påtalar vilka spånhuvuden ni är.

Familjerna som var med i den första säsongen av TV3´s Lyxfällan må vara ursäktade - dom visste ju liksom inte vad det var man lurat in dem i - men hur förklarar man sitt deltagande i avsnitten de efterföljande säsongerna?! Okay, man kan ha dålig ekonomi av olika ledsamma anledningar, har testat "allt" för att komma på fötter och vill nu gripa efter det sista halmstrået. Men hallååå!!?? Varför visar man upp sin misär/nollkoll i TV?! Det finns väl hjälp att få av hemkommunens ekonomiska rådgivare - eller? Googla "ekonomisk rådgivning [din kommun]" istället för att gå i TV3-fällan.

Bild lånad från tv3.se

Nu senast zappade jag mig in i programmet när hon & han förmedlade att "det är så jobbigt att laga mat när man inte har nå´t hemma. Då är det lättare att beställa pizza på nätet". Sedan fick dom en crash course i hur man storhandlar i den stora tyska butiken. Proffset/ekonomen: "Titta, rödlök för 4,90 istället för 5,90 - då tar vi många, så sparar vi pengar". Det var ju helt uppenbart att den här familjen hade låtit både sin ekonomi och hälsa slå i botten. Slösa pengar och ät sunkig mat . . . så får vi se hur långt det håller.

Nu finns det till och med bloggar där man som f.d. Lyxfällan-deltagare gråter över hur TV behandlat dom och att TV klippt bort varje uns av positiva inslag och framställt vederbörande som en big time looser. Programmet blev inte alls som man hade trott och man blev kort och gott så förnedrad att det sved i skinnet. Ja, och . . . ?!

Se där ja! / Go gôbbe

Andra bloggares funderingar kring , , , , ,

12 februari 2009

Kundbemötande när det är som sämst

Jag skäms en aning så här i efterhand! Tänk att jag uttryckte mig som jag gjorde . . . men lite kul var det ;)

Det var så här:

Som avdelningsansvarig i en verksamhet skulle jag tillsammans med VD den här speciella dagen - utrustad med ett extra stort leende - ta emot kunder och dessutom så där i farten bjuda på små, smakliga chokladpraliner. Allt var tipptopp, stämningen hög och kunderna så där extra glada och nöjda.

Då händer det - en uppenbart mycket frustrerad kvinna tillika kund, arg på gränsen till nervsammanbrott, kommer emot mig med en ursinnig min och utbrister "Nu är jag förbannad!!!". Jag i min tur, fortfarande mycket glad och uppspelt svarar "Nej men, varför då? Hur kan jag hjälpa till?". I korthet hade vi den här dagen stängt av vissa delar av verksamheten för våra kunder, till förmån för besökande, presumtiva kunder. Enligt kvinnan hade vi inte tydligt nog informerat om detta och hon var lindrigt sagt mycket oförstående till mina förklaringar. Jag hade kunnat avsluta det hela där och då genom att be om ursäkt och erbjuda henne någon form av kompensation men istället valde jag att gå på offensiven av den enkla anledningen, att hon praktiskt taget stod och spottade på mig med sitt ursinniga sätt och anlete trots att jag uppvisade en positiv fasad. Jag kände att dialogen inte ledde någon vart och lät därför mer eller mindre subtila sarkasmer passera mina läppar.

Det bör i sammanhanget nämnas, att jag i min dåvarande dagliga gärning upprepade gånger sagt till mina kollegor/medarbetare, att inte "ta skit" av kunderna utan istället ringa mig så att jag kunde ta stöten. Några av mina kollegor bevittnade uppträdet och på något sätt ville jag å deras vägnar ge igen för all skit de fått ta av onyanserade och ohövliga kunder. Det var då jag, utrustad med ett brett leende, kastade ur mig:

"Du, jag beklagar verkligen att du är så arg att ditt ansikte blir alldeles skevt"

Den grodan landade inte helt rätt om man säger så . . .

För att göra en lång historia kort - några dagar senare landade det ett tvåsidigt brev hos koncernledningen, som sände en kopia till regionansvarig, som i sin tur sände en kopia med begäran om förklaring till VD, som i linje med detta (chain of command du vet) lyfte luren och sa': "Hejsan, kan du komma upp på mitt rum?". Efter diverse förklaringar och efterföljande "krishantering", kunde vi lägga ärendet till handlingarna. Efter denna lokala incident, har jag burit med mig mantrat "Bit ihop, lyssna och le - kunden har alltid rätt" och försökt applicera detta i lämpliga sammanhang.

Saken är ju den, att jag själv är en sucker for good customer experience när jag är kund, så egentligen vet jag inte vad som flög i mig. Det är ju alltid en dubbel seger när man kan vända en kunds negativa upplevelse till någonting positivt - kallas visst god kundrelation. När jag som kund blir extra nöjd med ett bemötande i affären, på restaurangen, på resan, på hotellet etc. skriver jag, som ett komplement till min direktriktade verbala feedback, ofta ett mail till den lokalt ansvarige med en kopia till högsta ort. Jag tycker ju att personen ifråga verkligen skall få cred för sitt fina agerande.

Arga Kvinnans brev är därför helt förståeligt . . . så här i retrospektiv alltså.

Se där ja! / Go Gôbbe

Andra bloggares funderingar kring , , , , , ,

8 februari 2009

I sär skrivning - hur kul är det?!

Strand nära tomt säljes

Toppen idé

Jag blev jätte glad

Super nöjd

Säljes: damm sugare
och ny renoverad last bil

Under julen äter jag gärna en skum tomte eller två

Allvarligt talat - hur kan man skriva så?! Snacka om förflackning av det skrivna språket! Om isärskrivarna skulle läsa igenom det dom skriver så borde dom väl egentligen känna att det liksom inte stämmer - eller? Budskapet i en text blir ju ofta ett helt annat än det tänkta när man skriver isär merparten av alla ord man använder.

Från att ha varit lite av en språkfascist, har jag efter gode Fredrik Lindströms resonemang om att språket ju faktiskt utvecklas, kommit att få en mer tillbakalutad hållning till diverse språkliga kullerbyttor där ute. Det har ju onekligen hänt en hel del de senaste 100 åren. Språkbruk och ordval, som idag är helt självklara, var otänkbara för bara 20-30 år sedan. Det känns faktiskt riktigt bra att därför vara mer accepterande - tack för det Fredrik!

Dock kan jag inte förlika mig med alla dessa absurda isärskrivningar, som man stöter på i stort sett överallt. Butiksplakat, restaurangmenyer, caféer, bloggar, privatannonser etc.

Vem eller vilka kan man skylla på? Skolan? Anglosaxiska influenser? Vårt mångkulturella samhälle? Själv har jag ingen aning; jag vet bara att det är sorgligt att läsa. But hey, that's me...

Initialt trodde jag att det var en generationsfråga. Yngre skriver isär, äldre skriver ihop som de lärt sig i skolan. Scannar man exempelvis bloggvärlden, så faller denna teori ganska platt till marken. Isärskrivningarna florerar på alla möjliga sorters bloggar, oavhängigt ålder, kön, geografi etc. Kanske man skulle fråga Herr Lindström? Ja jisses, det har jag inte tänkt på tidigare!

Se där ja! / Go gôbbe

Andra bloggares funderingar kring , , ,

6 februari 2009

I typ Östersjön kommer man liksom se nada

Mitt allra första inlägg omfattar i huvudsak Sibyllas radioreklam - den med väderkillen, som efter en dos "modernt språkbruk" lägger ut texten på ett fantastiskt kul men samtidigt katastrofalt sätt - enligt mig då alltså ;)

Reklamspoten ger festliga infallsvinklar på det här med bloggande, språkbruk och (hemska tanke) vår språkliga framtid. Å ja ba blir sååå liksom stressad typ. Är det detta vi kan förvänta oss av kommande generationer? Jag hoppas inte det . . . vilka skall leda landet då, typ?

Skrattretande är det i alla fall.

Se där ja! / Go gôbbe

Andra bloggares funderingar kring , , ,